HTML

Boldog város

A politika, a gazdaság és az élet célja, hogy boldoggá tegye az embereket. Ezzel kapcsolatos javaslataimról, észrevételeimről, álláspontjaimról írok majd az oldalon. Alapvetően politikamentes blogot írok arról, hogy milyen lenne egy számomra ideális város, társadalom (akár ország). Biztosan lesznek olyan tartalmak, amely aktuálpolitikai témákat is feszeget, de mivel véleményem szerint egyik párt (ide értve a jelenlegi parlamenti és azon kívüli pártokat) sem az emberek boldogságát, hanem a saját hatalmát, a másik lejáratását helyezi a középpontba, így egyik sem hiteles a szememben, ezért érzelmi indíttatások nélkül foglalhatok állást, fejthetem ki a véleményem.

Friss topikok

Archívum

2013.12.24. 14:42 druppel

6000 milliárdból megújuló energia?

Egyre valószínűbb, hogy a magyar kormány 6000 milliárd forintos (tervezett) beruházással bővíti a Paksi Atomerőmű kapacitását. A projekt a PAKS II. fantázianevet viseli.

A bejegyzésnek nem célja, hogy állást foglaljon az atomenergiával kapcsolatban, azt jónak, vagy ördögtől valónak állítsa be.

A kérdés az, hogy nem lehetne-e hatékonyabb, biztonságosabb, környezetbarátabb, a közvélemény által elfogadottabb beruházásokkal kiváltani a paksi bővítést.

Több blogbejegyzés, hír foglalkozott azzal, hogy milyen függőséget jelent az országnak a további 50 évnyi atomenergiával kapcsolatos függőség, amely jelentős részben az orosz piachoz, orosz politikához láncolj hozzá az országot. A hasadóanyagok, fűtőrudak árait, szállítási feltételeit az orosz fér kénye kedve szerint szabályozhatja, az energiafüggés tekintetében nagyobb lehet a jövőbeli kitettségünk, mint jelenleg a kőolaj és földgáz tekintetében.

Az atomenergia kiváltására megfelelő eszköz lehetne egy 60%-ban állami - 40%-ban magán befektetéssel 10.000 milliárd Ft-os nagyságrendű, a háztartásokat/vállalatokat célzó megújuló energia fejlesztés (első sorban napelemek, geotermikus energia, biomassza felhasználásával).

A 6000 milliárd forintos állami forrás mellé 4000 milliárd forintot tehetnének a háztartások, gazdálkodó szervezetek, melyeket kamatmentes/kedvező kamatozású hitelből is fedezhetnének (akár különböző ÁFA/adókedvezményekkel segíthetik a megvalósítást).

Átlagosan egy lakás/iroda energiaszükségletét 7-9 millió forintos beruházásból fedezni lehet, az átlagos megtérülési idő 7 év, amíg a napelemek élettartama meghaladja a 15 évet. Ebben a nyertes-nyertes szituációban egyetlen vesztes lehet, az orosz fél és azok akiknek a beruházásból jelentős korrupciós pénz juthatna. A 10.000 milliárd forintból egyébként (8 millió Ft-os bruttó átlagos bekerülési költség mellett) 1 250 000 végpontot lehetne megújuló energiával ellátni. Ez háztartásokra vetítve (3 779 074 háztartás) a háztartások majd 1/3-ának energiaigényét fedezhetné. További uniós, leendő KEHOP forrásokkal a megújuló energia aránya tovább növelhető.

A fentiek tekintetében semmi sem indokolja a vélhetően soha meg nem térülő PAKS II. beruházást.

Szólj hozzá!

Címkék: atom energia erőmű zöld innováció Paks


A bejegyzés trackback címe:

https://boldogvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr755707261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása