HTML

Boldog város

A politika, a gazdaság és az élet célja, hogy boldoggá tegye az embereket. Ezzel kapcsolatos javaslataimról, észrevételeimről, álláspontjaimról írok majd az oldalon. Alapvetően politikamentes blogot írok arról, hogy milyen lenne egy számomra ideális város, társadalom (akár ország). Biztosan lesznek olyan tartalmak, amely aktuálpolitikai témákat is feszeget, de mivel véleményem szerint egyik párt (ide értve a jelenlegi parlamenti és azon kívüli pártokat) sem az emberek boldogságát, hanem a saját hatalmát, a másik lejáratását helyezi a középpontba, így egyik sem hiteles a szememben, ezért érzelmi indíttatások nélkül foglalhatok állást, fejthetem ki a véleményem.

Friss topikok

Archívum

2013.12.24. 14:25 druppel

Az ÁFA kerülés visszaszorítása

Az elmúlt időszakban felszínre kerülő NAV botrány világossá tette, amit szinte mindannyian tudunk, hogy az országban elképzelhetetlen mértékű ÁFA-t csalnak el, kerülik meg az ÁFA megfizetését.

Leírva igen súlyos bűnnek tarthatjuk az adócsalást, de szinte kivétel nélkül mindenki csalt már adót, amikor a mosógépszerelővel, festővel, autószerelővel, piaci kofával "megoldották okosban" olcsóbban, számla nélkül az adás-vételt. Az ilyen tranzakciók jelentős veszéllyel is járnak, mert később a jogos garanciaigények nem érvényesíthetőek, az okozott társadalmi kár is jelentős.

A napokban több olyan cikk, írás, vélemény is megjelent, ami fordított ÁFA fizetésről, vagy az ÁFA teljes eltörléséről szól. Azonban az ÁFA a szükséges rossz. A magyar adottságokat figyelembe véve, ahol a foglalkoztatottak száma 3 989,6 ezer főt tett ki (ebbe beletartozik az is, aki a felmérést megelőző héten legalább 1 órányi bejelentett munkából származó jövedelemmel rendelkezett - tehát a közmunkások is), ezért a munkát terhelő adókból lényegesen kevesebb bevétel realizálható, mint a magasabb foglalkoztatottsággal rendelkező országok esetében. Magyarország népességére vetítve (9 908 798 fő), az aktív kereső tevékenységet végzők aránya mindössze 40,26%, a többi ember eltartottnak számít, így ők a jövedéki adón és az ÁFA-n kívül egyéb adót nem fizetnek. Az ÁFA eltörlésével a terhek még inkább a tisztességes dolgozó állampolgárokra helyeződnének át. A fentiek miatt az ÁFA eltörlése tehát nem lehet valódi megoldás.

Mit lehetne tenni a gazdaság kifehérítése és a számlakérés ösztönzése érdekében?

A megoldás furcsának tűnhet, de első lépésként ÁFA-t kellene emelni 30%-os szintre, majd SZJA kedvezmény formájában a befizetett ÁFA-t részben/egészben visszajuttatni a tényleges kereső tevékenységet folytatóknak maximum az SZJA mértékéig. Így az adófizetők motiváltabbak lesznek a számla kérésében (a fent említett garanciális, jótállási előnyök és a visszaigénylés miatt). Szükséges továbbá minden szektorra vonatkozóan a fordított ÁFA bevezetése.

A technológiai megvalósítás alapja lehet egy chipkártya, ami tartalmazhatja a banki adatokat, személyi adatokat, társadalombiztosítási és adózási adatokat, illetve a kötelező, elektronikus számlakiállítás, amely magánszemélyek esetén adóazonosítóhoz közi a számlaadást, ezáltal a fizetést is.

A NAV-hoz bekötött pénztárgépek esetén a PayPass technológiához hasonlóan elvégezhető a fizetési folyamat, az adójóváírás automatikusan megtörténik, amely egy online felületen/éves/havi kivonatokon nyomon követhető.  Egyéb számlaköteles tevékenységek esetében pedig az elektronikus számla kiállítását követően a számlaadatok bekerülnek a NAV adatbázisába, és a számla fizikai formáját/elektronikus formáját megőrizve bármikor ellenőrizhetővé válik annak rögzítése, visszaigényelhetősége.

A feni módszer természetesen jelentős technológiai, jogi, jogharmonizációs feladatot igényel, de a gazdaság kifehérítéséből, a munka értékének helyreállításából és a 3%-os ÁFA kulcs növelésből akár többlet bevételeket is generálhat. A munkavállalóknál maradt többlet pénz pedig a multiplikátor hatásnak köszönhetően többlet szinergikus hasznokat is hozhat. A tranzakciós adó és a bankokat sújtó különadók, és a készpénzhasználat visszaszorításával pedig akár a gazdaság kifehérítéséhez, a készpénzmentes fizetés széleskörű elterjedéséhez is hozzájárulhat a módszer.

Szólj hozzá!

Címkék: munka hatékonyság adózás ötlet SZJA fordított ÁFA


A bejegyzés trackback címe:

https://boldogvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr625703665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása